Tummen upp för e-nämnden
När jag bläddrade igenom senaste CAP & Design såg jag en intressant artikel om 24-timmarswebben 2.0. Vad är detta då? Jo, det är ett svenskt initiativ för att:
så många användare som möjligt, oberoende av egenskaper och förmågor, ska kunna söka och läsa information samt enkelt och effektivt kunna interagera via webbplatsen
Det är nämnden för elektronisk förvaltning, e-nämnden, som inrättades den 1 januari 2004 som ligger bakom riktlinjerna. Nämndens uppgift är att “stödja utvecklingen av ett säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte mellan myndigheter och mellan myndigheter och enskilda” och det låter väl bra, eller hur?
Två begrepp som blivit väldigt populära när man pratar om webbdesign är accessibility och web standards. På svenska skulle vi kunna kalla accessibility för tillgänglighet och/eller användbarhet. Det hela syftar helt enkelt till att producera material för webben på ett sådant sätt att “så många användare som möjligt, oberoende av egenskaper och förmågor, ska kunna söka och läsa information samt enkelt och effektivt kunna interagera via webbplatsen” för att citera svenska e-nämnden en gång till. Jag tycker faktiskt att det är riktigt roligt att läsa i dagspress, facktidningar och på nätet om hur den svenska myndigheten går i täten. För i detta fallet har vi verkligen en nämnd som har fattat något mycket tidigare än många andra.
Idag går det att göra webbsidor tillgängliga för större delen av de människor som använder webben utan att det behöver påverka design eller upplevelsen i övrigt negativt. Genom att separera information och struktur på hemsidan (XHTML) och design (som styrs av CSS) kan exempelvis blinda människor ändå ta del av informationen via en så kallad “screen reader” - ett program som läser upp informationen på webbsidan.
Det är på tiden att webbdesigners också förstår tanken bakom ett “mark-up language” som XHTML för att webben skall utvecklas och kunna används av fler människor. Snygg design och en riktigt skön upplevelse? Javisst, men man måste inte försaka struktur och information för att få en snygg design.
24-timmarswebben 2.0 kan laddas hem gratis i PDF eller Word-format från e-nämdens hemsida. Skall man klaga på något så är det kanske att storleken på “vägledningen” är på dryga 100 sidor men alla behöver inte läsa allt. Detta är alltså inget regelverk, men kan de flesta webbdesigners ta till sig innebörden har vi kommit långt. Dessa riktlinjer baseras på W3C:s riktlinjer Web Accessibility Initiative (WAI).
Sandin Design har arbetat utifrån dessa riktlinjer under de senaste åren och alla nyproducerade webbsidor baseras på webbstandards och är gjorda för att öka just användbarhet och tillgänglighet. Tips på några riktigt bra böcker om ämnet hittar du under web design and development här på Essence. Jag tänkte avsluta min lilla predikan med att nämna två bonuseffekter med webbstandards:
- Webbplatsen kommer högre upp i sökmotorernas resultatlistor. En välstrukturerad sida är givetvis även enklare att tolka för Googles spindlar som för andra program. Sökmotoroptimering (SEO) har varit en het trend ett tag - på detta sätt är det inkluderat från början.
- Webbsidan kan hanteras av alla olika webbläsare och plattformar. Du kan t.o.m. titta på sidan i din handdator eller telefon utan att det behövs göras något dubbelarbete.
För att inte tala om snyggare utskrifter… Ja, det finns en hel hög med fördelar. Lät det intressant? Har du orkat ända hit borde du nog tycka att det är lite intressant i alla fall… Mer information finns bland annat på The Web Standards Project.